三菱地所設計 YEAR BOOK 2022
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Year Book 2022Project ViewProject Data011Completion Location Building Use Site Area Total Floor Area 6,157m²Floors Structure 「北海道を体感する」をコンセプトに、建物からホテル運営まで、北海道産の建材や食材などの活用にこだわった「究極の地産地消」を目指す国内初の高層ハイブリッド木造ホテルです。建物は地下1階から地上8階までが鉄筋コンクリート造(8階床の一部にCLTを採用)、9階から塔屋階の上部4層を純木造(床:CLT、壁:高耐力壁/拡張型SSW14工法)とした立面ハイブリッド構造。建物全体として1,200㎥超の木材を使用し、その8割以上に北海道産材を使用しています。Based on the concept “Experiencing Hokkaido,” the country’s first high-rise, hybrid timber structure hotel aims to achieve “the ultimate local food production and consumption” by adamantly utilizing local building materials and foodstuff from the building to the hotel operation. The building is designed as a vertical hybrid structure with reinforced concrete structure from the first underground floor to the eighth above-ground floor (the eighth-level floor partially uses CLT) and pure timber structure for the top four levels from the ninth floor to the tower floor (floor: CLT, wall: high-strength load bearing wall/extended SSW14 construction method). The building, as a whole, uses over 1,200 m3 of timber, more than 80% of which was produced in Hokkaido.August, 2021Sapporo City,Hokkaido, JapanHospitality695m²11 above ground, 2 basementRC, W, Partially CLT左・中:建物上層の木造階の施工 右:高耐力壁の建て方環境対応▪構造材を含む建物全体での積極的な木材利用(木材利用による炭素固定量610t程度) 地場産材の使用で運搬エネルギーコストを削減▪木造化により、全層RC造とした場合と比較して建設時に発生するCO2を約1,383t抑制▪CLT生産時の端材等をインテリアなどに積極的に利用しロス削減に貢献

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